UNIOS szigorítások 2006-tól Print E-mail
Monday, 19 February 2007 17:14
Az új GMBSZ megjelenésével, 2006. január 1-től, jelentősen szigorottak a nyílt égésterű, úgynevezett "B" tipusú gázkészülékek üzemeltetésére és telepítésére vonatkozó előírások.

Nem akarjuk Önöket rendeletszámokkal és ismeretlen szakkifejezésekkel gyötörni, inkább megpróbáljuk közérthetően megfogalmazni a tényeket.

Nyílt égésterű, "B" tipusú gázkészülékek, vagyis vízmelegítők, cirkók, kombi-cirkók és álló gázkazánok épületen belüli elhelyezése, üzemeltetése esetén, az égési levegő pótlásáról, minősített légbevezetőkkel gondoskodni kell!

Mit jelent ez számunkra és az Önök számára a gyakorlatban? Kéményes kivitelezőként eddig, "csak" arra kellett figyelnünk, hogy a készüléknek megfelelő anyagú és átmérőjű béléscsövet, vagy más, minősített technológiát alkalmazzunk a kémény építése, vagy felújítása során, melyek a vonatkozó előírásoknak megfelelnek.

Január 1-től a mi feladatunk lett az is, hogy az üzemeltetni kívánt készülék részére az égéshez szükséges levegő pótlását is biztosítsuk, amennyiben a kémény is javításra kerül. (Ha csak egy készülék-cserére kerül sor, de a kéményhez műszakilag nem nyúlnak, akkor ezt a feladatot a gázszerelőnek kell elvégezni.) A kémény felújítása során, a készüléknek megfelelő számú és nagyságú, minősített falbaszerelhető légbeeresztőt KELL beépítenünk. Ez számunkra pluszmunkát, az Önök számára pedig pluszköltséget eredményez.......

Ezen készülék, vagy szükség esetén készülékek beépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy pozítív kéményseprő szakvéleményt kaphassunk, az elvégzett munkáról. Ez a szabályozás véleményünk szerint sokak életét mentheti meg és teszi még biztonságosabbá a készülékek használatát.

Lesznek biztosan olyanok is, akik azt mondják majd: " -Minek ez ide csókolom? Ha eddig jó volt, jó lesz ezután is! Csináljuk meg a kéményt, aztán kössék be a készüléket fű alatt, szakvélemény és garancia nélkül!" Ön biztos benne, hogy ez jó ötlet.....???

Ha további kérdése merülne fel ezzel kapcsolatban, tanácsért forduljon hozzánk bizalomma
Last Updated on Monday, 19 February 2007 17:22
 
 

Main Menu