Gyűjtőkémények teljes kiváltása Print E-mail
Monday, 19 February 2007 19:37
Az eljárás lényege, hogy a betonelemekből épített gyűjtőkéményt megszüntetjük és a lakások számára egyedi kéményeket alakítunk ki.
Az eljárás lényege, hogy a betonelemekből épített gyűjtőkéményt megszüntetjük és a lakások számára egyedi kéményeket alakítunk ki. Ezzel az alapvető konstrukciós hibát, a kémény „gyűjtő” jellegét szüntetjük meg. A kivitelezés nem egyszerű, mivel az elemeket el kell távolítani. Ehhez szükséges a nyomvonal teljes kibontása falvéséssel, ami jelentős bontással jár. Szerencsére az adott lakások egyetlen helyiségére korlátozódik, de ott a az elénk táruló kép olyan lesz, mint ahová egy bomba csapott.
Miután a feltárás minden szinten megtörtént és a kéményfej (tetőn kívüli szakasz) is lebontásra került, a betonelemeket teljesen eltávolítjuk, ügyelve a gépészeti csövek és szerelvények épségére. Az így felszabadult és rendelkezésre álló helyen (kb. 40x40 cm) kialakíthatóak az egyedi szerelt jellegű kémények. DN130mm saválló acél béléscsöveket helyezünk el a szerelőaknában, melyeket gumis bilincsekkel rögzítünk az akna oldalához.


kivaltas1

A csöveket szigetelőanyaggal látjuk el, a kondenzáció elkerülése érdekében.
kivaltas2Ez az ábra mutatja a függőleges elrendezést, mely lehetővé teszi a keresztezés nélküli bekötések kialakítását. Minden szintről külön kémény indul, saját tisztító nyílással és bekötő idommal ellátva. Ügyelni kell arra, hogy a helyiségek szellőzése megmaradjon, tehát a kémény mellett elhelyezkedő szellőző kürtők sértetlenek maradjanak!
Az ábrák elvi jellegűek, az elrendezés többféle is lehet, de a lényeg mindenhol ugyan ez


Előnyök

- Az alapvető konstrukciós hibát küszöböli ki
- Minden lakásnak külön kéményt biztosít
- Hosszú élettartam
- Bármilyen gázkészülék ráköthető
- Biztonságos üzemeltetés

Hátrányok

- Jelentős mértékű bontás, rombolás
- Magas járulékos költségek (helyreállítás, gépészeti átalakítás)
- Ez a legdrágább megoldás
Feltétlenül szükséges a gázkészülékek égési levegőjének direkt módon történő pótlása, vagyis a minősített légbevezetők beépítése!

 
 

Main Menu