Gyűjtőkémények javítása – felújítása FURÁNFLEX technológiával Print E-mail
Monday, 19 February 2007 19:54
Nézzük hogyan is használható, a már megismert FURÁNFLEX technológia a gyűjtőkémények javításánál.
Először is meg kell vizsgálnunk az adott kémény állapotát. Ezt egy ipari TV-kamerás vizsgálat segítségével végezhetjük el. A kürtőbe leeresztett kamera segítségével láthatjuk a kürtő belső állapotát. Nagyon fontos ez a felmérés, mert ettől függ, hogy elég-e az egyszerű felület előkészítés, vagy szükséges a járat felfúrása.
Ha járatban nincsenek jelentős „elem elcsúszások,” vagy szűkületek, akkor elegendő, ha csak a belógó kötőanyagot (maltert) és az egyéb kisebb kitüremkedéseket távolítjuk el.
gyujto_01_sEhhez egy viszonylag egyszerű, de speciális szerszámot használunk. Ha komolyabb a szűkület, akkor jöhet a fúrás, mely sokkal komolyabb szerszámozottságot és munkát igényel, de tökéletesen megoldható.
Mikor az előkészítés megtörtént, az ipari kamera segítségével pontosan meghatározzuk a kürtő belső méretének változásait. (Mint tudjuk, a gyűjtőkémény belső átmérője változik, lépcsőzetesen bővül, alulról felfelé) A kamera kábelén lévő beosztások segítségével pontosan meghatározható a méretváltozások helye.
Ezen adatok alapján rendeljük meg a FURÁNFLEX béléscsövet, melyet speciálisan az adott kémény méreteihez gyártanak. A béléscső mérete folyamatosan követi a kürtő méretét.
A kivitelezés folyamán valamennyi füstcsőbekötést eltávolítjuk és a helyére pántos acél bekötőidomokat helyezünk. Ezt követően behelyezzük a béléscsövet úgy, hogy a bekötőidomokon keresztül húzzuk. Miután a csövet megfelelő méretre állítottuk, a technológiának megfelelően a rendszert először levegővel felfújjuk, majd forró gőz segítségével kikeményítjük. Az így kialakított béléscső egy teljesen sima és tömör rendszert alkot. Az idomoknál a csövet kifúrjuk a készüléknek megfelelő átmérőben és ezzel a rendszer szinte teljesen elkészült.
toldo_nagyKialakítjuk az alsó szinten a tisztítónyílást a kondenzátum gyűjtővel, melyet acél kéményajtóval látunk el. Ezek után kerül sor a kéményfej magasítására. Rozsdamentes saválló acélból készült szigetelt toldót helyezünk el a kémény tetején, melyet biztonságosan rögzítünk. Erre azért van szükség, hogy a legfelső szinten üzemelő készülék számára is biztosítsuk a megfelelő hatásos magasságot.
Miután magával a kéménnyel elkészültünk, az utolsó lépés a légbevezetők beépítése. A gázkészülékek égési levegőjének direkt módon történő pótlását az AERECO EFT-026 típusú légbeeresztők beszerelésével biztosítjuk.
aerecoeft026_2Ez a legegyszerűbb és talán a legolcsóbb megoldás, mely nem jár különösebb bontással és viszonylag gyorsan elvégezhető. Bekerülési költségéről találhat kalkulációt a „Tájékoztató árak” menüpont alatt.Előnyök

- Minimális bontással jár
- Viszonylag alacsony bekerülési – és járulékos költségek
- Biztonságosabb üzemeltetési feltételek
- Ventillátorral utólag kiegészíthető


Hátrányok

- Az alapvető konstrukciós hiba továbbra is fennáll
- Csak szakaszos üzemű készülékek köthetők be
Last Updated on Monday, 19 February 2007 20:03
 
 

Main Menu