Panel Plusz szolgáltatás Print E-mail
Monday, 19 February 2007 09:25
A „Sikeres Magyarországért” Panel plusz hitelprogramnak a célja az iparosított technológiával épült (panel), és az egyéb előre gyártott technológia felhasználásával épült lakóépületek korszerűsítése, felújítása.
panelpluszA panel plusz hitelprogram lakásszövetkezeteknek és társasházaknak szól. A szolgáltatás több szerződés módozattal kínál lehetőséget a felújítási munkák finanszírozására. Ilyen a lakóközösségi pályázati hitel, valamint a lakóközösségi önálló hitel. Részletezzük kicsit melyik módozat, mit kínál.


- A lakóközösségi pályázati hitel:

A panel és egyéb iparosított technológiával készült lakóépületek felújításának céljából kiírt pályázathoz kapcsolódó hitelnyújtás. A lakóközösségi pályázati hitel esetében a hitel összege a felújítás költségeinek a 2/3 része lehet. Lakásonként legfeljebb 800 000 forint lehet. A hiteligényléshez saját erő nem szükséges. A lejárata legfeljebb 15év. A türelmi idő a szerződéskötéstől számított maximum 3év lehet. Ez az jelenti, hogy nem kell azonnal elkezdeni a hitel visszatörlesztés befizetéseit, hanem 3éven belül (szerződésben előre rögzített időpontban) kezdhetik a törlesztést. Amennyiben a hitelfelvevő lakástakarék-pénztári- szerződéssel rendelkezik, akkor a hitel lejárata és a türelmi ideje a lakástakarék pénztári szerződéshez igazodik, de a türelmi idő nem haladhatja meg az 5évet. Tehát a lakástakarék- pénztári megtakarítás lejáratakor a bank kiváltja, kifizeti a panel plusz hitelt. A takarékpénztári szerződés futamideje, ha hosszabb, mint 5év megkezdhetik az ötödik éven a törlesztést a megtakarításból, így nem nőnek ugrásszerűen a költségeik mivel egy helyre fizetnek egyszerre.


- A lakóközösségi önálló hitel:

A lakóközösségi önálló hitel esetében a felújítás költségeinek 75%-a lehet. Lakásonként legfeljebb 900 000 forint. A felújítás költségeinek 25%-a szükséges önerőként. Az önerőbe más állami, vagy közösségi forrásból kapott támogatás és, vagy a lakáskassza szerződés is beszámítható. A lejárata legfeljebb 15év. A türelmi idő a szerződéskötéstől számított maximum 3év lehet. Ez az jelenti, hogy nem kell azonnal elkezdeni a hitel visszatörlesztés befizetéseit, hanem 3éven belül (szerződésben előre rögzített időpontban) kezdhetik a törlesztést. Amennyiben a hitelfelvevő lakástakarék- pénztári szerződéssel rendelkezik, akkor a hitel lejárata és a türelmi ideje a lakástakarék pénztári szerződéshez igazodik, de a türelmi idő nem haladhatja meg az 5évet. Tehát a lakástakarék- pénztári megtakarítás lejáratakor a bank kiváltja, kifizeti a panel plusz hitelt. A takarékpénztári szerződés futamideje, ha hosszabb, mint 5év megkezdhetik az ötödik éven a törlesztést a megtakarításból, így nem nőnek ugrásszerűen a költségeik mivel egy helyre fizetnek egyszerre.


Mindkét esetben a hitelek a felújítás költségeinek 1/3 mértékéig terjedő legfeljebb 400 000forint összegű vissza nem térítendő állami támogatás kiegészítés igényelhető. Pályázati úton nyerhető el a 400 000 forint állami támogatás viszont az állami kamattámogatás melyet kormányrendeletben meghatároztak mindkét esetben, jár. A hitel az állami támogatás nélkül viszont állami kamattámogatással is (amennyiben már másik pályázatot elnyertek vagy esetleg nem nyernek) igényelhetőek. Bővebb tájékoztatást telefonon, e-mail –ban, illetve személyesen is tudunk adni. Cégünk a Magyar Fejlesztési bankkal valamint a Panel Plusz programban résztvevő társbankok részével is kapcsolatban áll. A hitel, pályázat ügyintézését térítés mentesen vállaljuk.


Szabó Mariann
Project Manager
+36-30/222-75-50

This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it
Last Updated on Tuesday, 20 February 2007 12:19
 
 

Main Menu